czwartek, 4 sierpnia 2016

Makaron z krewetkami

To zdecydowanie najprostszy i najlepszy makaron z krewetkami, jaki jadłam!

Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników, łatwo dostępnych, a robi się dosłownie w jedną chwilę. Wypróbujcie koniecznie :)



Czego potrzebujemy?


  • 250 g krewetek
  • 250 g makaronu (jaki lubicie)
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 100 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu, tylko takiego ala sosu z kartonika)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki (1/2 pęczka)
  • 100 g masła (zimnego)
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Do dzieła!

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (uważajcie żeby go nie przeciągnąć, bo jeszcze chwilę będzie się gotował na patelni w sosie).
W rondelku łączmy ze sobą śmietankę i przecier i zagotowujemy.
Krewetki obieramy z ogonków i wyciągamy jelito (jeśli jest taka potrzeba). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażamy chwilę, dodajemy krewetki, wlewamy wino i odparowujemy nadmiar płynu. Do krewetek wlewamy sos śmietanowo- pomidorowy, doprawiamy chilli, wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę i pokrojone na kawałeczki masło, mieszamy do rozpuszczenia i możemy wcinać :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz